Farnham Lane, Haslemere, Surrey

Date Completed
2003
Designers
Room Below
Consulting Engineers
William Attwell & Associates
Basement and
fit out Contractor
Room Below

Our clients live in a substantial detached house standing in its own grounds within the stockbroker belt in Surrey. Although their home comprised three receptions rooms, kitchen, breakfast room and six bedrooms, they had a need for more accommodation. They considered building a traditional extension at ground floor level or moving to a larger property in the immediate vicinity.

Obtaining Planning Permission to build a traditional extension would have been difficult because there were many Planning issues which had to be overcome. Furthermore a traditional extension would have significantly increased the footprint of the property and would not naturally integrate into the property's existing footprint. To build an extension to the rear would rob the existing rear rooms of natural light. Costs for a traditional extension were estimated to be in the region of £350,000.

When investigating the possibility of moving, our clients viewed a number of possible properties, yet every time they returned they were glad to be home and in their own words "would prefer to stay where they were". Expenses comprising Estate Agents fees, legal fees, removal costs and worst of all Stamp Duty were going to add over £100,000 of irrecoverable cost to their purchase without any added value. Added to which the incremental cost of an alternative property was a further £1,000,000.

Mr. & Mrs. W then considered a retrofit basement and turned to Room Below. Firstly we provided a budget and then a detailed structural design before obtaining Planning Permission for the works to commence.

They estimate the increase in value of their property as a result of adding a retrofit basement substantially exceeds the cost of the works. In the words of Mr. W, "although the works took longer than expected, they were completed to an extremely high standard and were well worth the wait".